clickey-internet-of-things 190px'KPN introduceert in 2015 LoRa'. Aldus meldde het telecombedrijf afgelopen januari in een persbericht waar vervolgens weinig media-aandacht voor was.

De ondernemers Pedro de Smit (49) en Leo van der Putten (54) is het persbericht zeker niet ontgaan. Zij zijn wildenthousiast over het laagdrempelige Long Range-netwerk, LoRa dus. En ze beschouwen het als een belangrijke sleutel om het 'Internet of Things' (IoT) mogelijk te maken. Dit internet der dingen staat voor de ontwikkeling waarbij steeds meer apparaten, van de lantaarnpaal tot de reiskoffer en van de thermostaat tot de eigen fiets, zijn verbonden met internet. Zelfs voor zoekgeraakte kinderen of dementiepatiënten biedt het LoRa-netwerk op termijn mogelijkheden.

Simpel en zuinig
Met hun uitvindersbedrijf Invenit uit het Brabantse Raamsdonk anticipeert het tweetal op de aanleg van LoRa, dat met een nieuwe Amerikaanse technologie laagfrequent en daarmee simpel, energiezuinig en goedkoop dataverkeer mogelijk maakt. KPN is lid van de LoRa Alliance, waarin tal van grote telecomproviders zitten, naast bijvoorbeeld IBM en Cisco. Met de beoogde aanleg van het netwerk in Nederland loopt KPN voorop in de wereld.

'We hebben al werkende prototypes en gaan op korte termijn met onze klanten pilotprojecten op het LoRa-netwerk uitvoeren', zegt De Smit. 'Op klantaanvraag kunnen we apparatuur ontwikkelen.'

Tien keer zo goedkoop
Ook is er met 'Clickey' al een eigen merknaam, waarmee Invenit IoT-toepassingen ontwikkelt, zoals track & trace-systemen voor auto's, fietsen of huisdieren. Volgens De Smit kan het dataverkeer via LoRa met een factor tien goedkoper dan met de huidige G2-, G3- en G4-netwerken.

Vooruitlopend op de aanleg van LoRa organiseerde Invenit vorige week een bijeenkomst met geïnteresseerde bedrijven en instellingen. Ruim twintig grote partijen, waaronder de ANWB en een groot detailhandelsbedrijf waren hier aanwezig. Een pilot voor een afvalverwerker in Zeeland staat op de rol. Een chip in de afvalbak maakt daarbij op afstand duidelijk of de bak al dan niet geleegd moet worden.

Sterke uitgangspositie
De initiële kosten ('meerdere tonnen') van hun initiatief hebben de twee ondernemers voor eigen rekening genomen. Nu naderen ze een fase dat er forsere investeringen nodig zijn. De Smit en Van der Putten maken zich op voor een ronde langs informele investeerders. 'Er zijn zeker gegadigden voor', verzekert Van der Putten. 'Door alle inspanningen die we nu al hebben gedaan, hebben we een sterke uitgangspositie weten neer te zetten.'

Xenox | New Music System

Xenox | New Music System

Nieuwe muziekcomputer voor Xenox dankzij samenwerking met Loxius.
Besturing fluidisatiebed

Besturing fluidisatiebed

Ontwikkeling besturing fluidisatiebed
CNG/LPG gas injectie besturing

CNG/LPG gas injectie besturing

CNG/LPG gas injectie besturing voor Diesel motoren
Lioris Vitrum® Driver voor led verlichting

Lioris Vitrum® Driver voor led verlichting

Totale ontwikkeling revolutionaire Lioris Vitrum® driver